Не са малко случаите, в които катерачи оцеляват в невъзможна

...
 Не са малко случаите, в които катерачи оцеляват в невъзможна
Коментари Харесай

Надежда за Боян: Алпинисти, оцелели в невъзможни условия

 
Не са малко случаите, в които катерачи оцеляват в невъзможна конюнктура. Някои от най-забележителните истории. Шансовете на Боян Петров да е добре след опита му да изкачи връх Шиша Пангма напълно не са дребни. За това приказват следните случаи:

През юни 1970 г . – Легендата Райнхолд Меснер изчезва под Нанга Парбат. В неопределеност е тъкмо шест дни, само че оцелява. Въпреки неприятното време, съумява да стигне един от лагерите.

Май 1984 година  – Точно преди 34 години Методи Савов и Иван Вълчев изкачват Еверест по Западния гребен. Савов обаче се контузва и поради бавното му напредване, Вълчев продължава надолу самичък. Савов е на ръба на отчаянието, само че Кирил Досков и Николай Петков го откриват и го избавят.

Юни 1985 година  – Джо Симпсън и Саймън Йейтс катерят Сиула Гранде в перуанските Анди. На слизане Симпсън чупи крайници си. Започва обезверена битка за живот. Йейтс взема решение да среже въжето, на което виси приятелят му. Джо пада в 100-метрова бездна, само че оцелява. Пропълзява 8 километра, с цел да се добере до лагера.

На 8 май 1984 г . Методи Савов изкачва Еверест, само че би трябвало да прeодолее нещо по-високо от 8848 метра – борбата със себе си. Успява да слезе от върха, макар че е останал самичък и макар контузията си, споделя Петър Атанасов, живата история на българския алпинизъм.

" Това слизане се трансформира в негова самобитна Голгота, тъй като краката са му измръзнали, страда от хипотермия, само че по този начин или другояче съумява да стигне до базовия лагер ", изясни Петър Атанасов.

" Подобни случаи вдъхват оптимизъм и в този момент. В изключителна обстановка няма справочник за оцеляване. Всичко зависи от решителността, изяснява Кирил Русев ", експерт по планинско избавяне пред bTV.

" Средата е динамична и по отношение на средата, и по отношение на ситуацията се взема решение на място, не може да се каже, че има точна процедура, в която да се направи – първо, второ, трето ", сподели Кирил Русев, някогашен ръководител на Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Спасителният екип, който търси алпиниста Боян Петров, е достигнал 6000 метра височина и ще възобнови интервенцията на следващия ден. Това сподели за Ради...

Опитът на алпиниста в сериозни случаи е основен за неговото оцеляване, а Боян го има премного.

" Мисля, че времето се е влошило много след неговия опит за нанагорнище на върха или след негово нанагорнище. Той има необикновен опит на височина от над 8000 метра. Познава душeвността си на тази височина, едва ли някой би се справил по-добре от него в такава конюнктура ", добави Кирил Русев.

Днес интервенцията по издирването на Боян Петров продължава.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР